Tatlıca Şelaleleri, Erfelek Şelaleleri veya Tatlıca takım şelaleleri, Sinop'un Erfelek ilçesine bağlı Tatlıca köyü yakınlarındaki sıra şelalelerdir. Tatlıca irili ufaklı 28 ayrı şelale barındırmaktadır. Erfelek'e yaklaşık 10, Sinop'a ise 45 km uzaklıktadır. Şelaleler Karasu Deresi üzerindedir. Burada tırmanma ve trekking yapılabilir. Şelale kenarındaki oyuklar ve taş şekiller basamak olarak kullanılıp yukarı tırmanılır. 28 şelaleden, ilk şelaleye tırmanılamaz.Bu şelaleyi dönüş yolundan geçmek gerekir. Bazı şelalelerden yukarı, dönüş yoluna çıkış vardır. Bu dönüş yolu ise sadece doğada yürümek için de kullanılabilir. Dönüş yolu üstünde çay bahçeleri vardır. Şelalelerin en tepesinde de bir cafe bulunmaktadır.
Tarihî Sinop Kapalı Cezaevi, bir dönem "Anadolu'nun Alkatrazı" tabiri ile de tanınan ve 1999 yılında kapatılarak müzeye çevrilen cezaevidir. Tarihi eskilere dayanan yapı, şiirlere, şarkılara konu olmuştur. Üç yanı deniz olan ve tarihi kale duvarlarının içerisinde yer alan cezaevine ev sahipliği yapan kale yaklaşık 4000 yıl önce bölgenin hakimi Gaskalılar tarafından yapılmıştır. Grek, Pontus, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlılar kendi dönemlerinde kaleyi korumuş ve güçlendirmişlerdir. Kalenin cezaevi olarak kullanımına ait en eski belgeler ise 1568 yılına dayanmaktadır. Evliya Çelebi seyahatnamesinde bu zindandan şöyle bahsetmiştir; "Büyük ve korkunç bir kaledir. 300 demir kapısı, dev gibi gardiyanları, kolları demir parmaklıklara bağlı ve her birinin bıyığından 10 adam asılır nice azılı mahkumları vardır. Burçlarında gardiyanlar ejderha gibi dolaşır. Tanrı korusun, oradan mahkûm kaçırtmak değil, kuş bile uçurtmazlar."
Hamsilos; Sinop il sınırları içinde, Türkiye'nin en kuzey ucunu oluşturan İnceburun üzerinde bulunan bir koy. Buzul aşındırması sonucu oluşmuştur. Koy bir fiyordu andırır. Koyun şekli fil kafasına benzer. Koydan içerilere gidildikçe etraf ormanlaşır. Hamsilos'a giden tek yol Akliman'dan geçer. Hamsilos'un gerçek ismi Hamsoros'tur. Sinop'a 11 km uzaklıktadır. Türkiye'nin en kuzey noktası İnceburun'a ise yaklaşık 10 km uzaklıktadır. Akliman koyunun 1 km kuzeyindedir.
Kent merkezinde yer almaktadır. Evkaf kayıtlarında Selçuklu Sultanı Alâeddin Keykubat’a ait olduğu yazılı bulunan bu caminin, Selçuklu Devleti’nin 1214 yılında Sinop’u fethinden hemen sonra yapılmış olduğu sanılmaktadır.